niedziela, lutego 05, 2017

Curry z kurczakiem


Przepis na 3 porcje.
Czas przygotowania: 1 godzina.

Składniki:
  • 0,5 kg filetu z kurczaka,
  • 1 cebula,
  • 1 marchewka,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 10 dag groszku cukrowego,
  • 1 papryka czerwona,
  • 2 centymetry świeżego imbiru,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 cytryna,
  • 400 ml mleka kokosowego,
  • 200 g ryżu,
  • świeża kolendra,
  • 2 łyżki oleju kokosowego,
  • pół papryczki chili,
  • sól,
  • pieprz,
  • pasty:
    • 1 płaska łyżeczka pasty z trawy cytrynowej,
    • 1 łyżeczka pasty z tamaryndowca,
    • 1 łyżeczka pasty 'zielone curry' (taka bez oleju palmowego),
  • przyprawy:
    • 1 łyżeczka kurkumy,
    • 1 łyżeczka curry,
    • 1 łyżeczka suszonej, łagodnej papryki,
    • 1 łyżeczka suszonego estragonu.

Sposób przygotowania:
  1. Kroimy warzywa:
    - cebulę w drobną kostkę,
    - marchewkę i seler na cienkie paski,
    - paprykę na półcentymetrowe paski,
    - groszek cukrowy na trzy części,
    - imbir na bardzo cienkie słupki,
    - czosnek na bardzo cienkie plasterki.
  2. Filet z kurczaka płuczemy, czyścimy i kroimy w paski. Mieszamy z podanymi wyżej przyprawami.
  3. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju kokosowego. Wrzucamy cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy imbir. Po minucie dodajemy czosnek i smażymy 30 sekund. Następnie na patelnię wrzucamy wszystkie warzywa. Podsmażamy przez 5 minut, ciągle mieszając. Zdejmujemy z patelni warzywa.
  4. Na tej samej patelni podgrzewamy na małym ogniu wyżej wymienione pasty. Po minucie dodajemy łyżkę oleju kokosowego. Gdy olej się rozgrzeje, wrzucamy pokrojony filet. Podpiekamy kurczaka na złoty kolor.
  5. Następnie dokładamy wcześniej usmażone warzywa, wlewamy mleko kokosowe, miód oraz sok z cytryny. Gotujemy wszystko na wolnym ogniu przez 10 minut. Solimy i pieprzymy do smaku.
  6. Podajemy z ryżem oraz świeżą kolendrą.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

TOP